Logo Vitamine B complex

Vitamine B complex

Een compleet overzicht van het vitamine B complex en de specifieke eigenschappen

Vitamine B complex links en info

Vitamine B12

Vitamine B12 of Cobalamine is een heel belangrijke vitamine voor energie.

Syptomen tekort aan vitamine B12

De symptomen van een tekort aan vitamine B12 zijn divers maar metname lusteloosheid, ontstekingen aan tong en mondslijmvlies, zenuwonstekingen en stijve spieren. Wanneer mensen lange tijd geen vitamine B12 in zich op hebben kunnen nemen, wordt de zoutzuur productie in de maag verminderd en hierdoor kan er uit het voedsel geen vitamine B12 meer worden opgenomen. Om deze neergaande spiraal te onderbreken is vaak een aantal injecties met vitamine B12 nodig. Zodra het lichaam weer instaat is zelf deze vitamine op te nemen kunnen de injecties verminderd worden of gestopt. Sommige mensen hebben echter andere oorzaken waarom het lichaam vitamine B12 niet opneemt en voor hen is het meestal noodzakelijk regelmatig vitamine B12 geinjecteerd te krijgen.

Voor ouderen zijn de symptomen vaak minder gemakkelijk te herkennen omdat deze vaak aan de leeftijd worden gekoppeld: dementie en zwakzinnigheid. Echter er is gebleken dat vaak de oorzaak ook te zoeken is in een tekort aan vitamine B12.

In welke voeding zit vitamine B12?

Cobalamine oftewel B12 zit in o.a. vleessoorten vooral lever, zuivelproducten (kaas, melk, yoghurt) en bruin brood.

Vitamine B12 supplementen

Indien u niet voldoende vitamine B12 hebt kunt u vitamine B complex tabletten bij de apotheek of drogist kopen. Het verhogen van vitamine B12 in uw lichaam vraagt ook om een verhoging van de andere vitaminen B.